Gyerekek a gyerekért, avagy adni jó!

 

Iskolánk énekkara Semjénné Menus Gabriella tanárnő vezetésével a tanévben jótékonysági koncertsorozatot tartott a kárpátaljai Nagyszőlősi Szent József bölcsőde és óvoda javára. Az eredetileg vállalt ötszázezer forint támogatás helyett – a nagylelkű adományozóknak hála – majdnem háromszor annyit, 1,3 millió forintot sikerült összegyűjteniük az óvoda berendezésére.

 

Hogyan kerültetek Nagyszőlősre, honnan jött az ötlet a jótékonykodáshoz?

A gimnáziumi kórusban nagy igény van rá, hogy a heti egy próbánál több időt töltsünk együtt és még inkább egy közösséggé kovácsolódjunk, így “csapatépítésként” látogattunk el októberben a kárpátaljai Nagyszőlősre, ahol a helyi ferences testvérek láttak minket vendégül. A négy napos utazás alatt énekeltünk a vasárnapi szentmisén és az éppen átadásra kerülő ravatalozó felavatásán. 

Magyar Gergely atya, a kárpátaljai ferences misszió vezetője és a helyi kárpátaljai magyar testvéreink sokat meséltek nekünk az ottani magyarság nehéz helyzetéről és mi magunk is megtapasztalhattuk a mélyszegénységet, amelyben a legtöbb magyar család él. A ferences rend és a Magyar Állam támogatásával a közelmúltban kibővült és megújult a magyar nyelvű bölcsőde és óvoda, ami a magyar nyelv tanulását is fókuszba helyezi. Ez rendkívül fontos, hiszen a jelenleg is hatályban lévő nyelvtörvény értelmében a gyerekek csak az alsó tagozat végéig tanulhatnak magyar nyelven. 

Az óvoda berendezésére viszont már nem maradt keretük – innen jött az ötlet, hogy talán mi is, mint kórus hozzá tudnánk járulni az építkezéshez. Egy kórus pedig azzal tud segíteni, ha énekel és így találtuk ki a jótékonysági koncertsorozatot, ahol a közönség nagylelkűségének köszönhetően az eredetileg vállalt ötszázezer forint helyett majdnem másfél milliót sikerült összegyűjtenünk az óvoda számára. A jótékonysági akcióhoz csatlakozott iskolánk is, például az év végi énekesiskolai kórusok koncertjével. Ezúton is hálásan köszönjük mindenkinek, aki eljött, meghallgatott minket és segített!

Lesz-e folytatás?

Igen, két szempontból is. Egyrészt, őszre már megszerveztük a következő énekkaros látogatást Nagyszőlősre, ahol hosszabb időt is együtt tölthetünk majd az ovisokkal. A gyerekeknek lesz lehetőségük megismerni egymást, közösen játszani és énekelni, énekeket tanítani. 

Másfelől pedig a jótékonysági koncertsorozatnak is lesz folytatása: már megvan az az intézmény, akiknek a javára a jövő évi gyűjtést meghirdetjük. De erről majd jövőre… 

Volt-e már hasonló tapasztalatotok az énekkarral a jótékonykodás terén?

Igen, voltunk már többször is Erdélyben, ahol árvaházakban szálltunk meg. Egészen elképesztő élmény volt látni, hogy az énekkarosok milyen változáson mennek át néhány nap alatt is a gyerekekkel való foglalkozás és időtöltés közben. Azt gondolom valamit ilyenkor megértenek abból, hogy mit jelent az egymásra való odafigyelés, a testvériesség, az összetartozás és a keresztény szeretet. Ez a nagyon erőteljes élmény később talán a saját életüket is formálja majd. Hasonló tapasztalat volt számunkra ebbe a koncertsorozatba fektetett idő és energia is.