Szabó Petra, végzős tanulónk, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) irodalom tantárgyból gyönyörű eredménnyel zárt. A versenyről, a közös  munkáról, sikeréről, a Gondviselésről bővebben mesél felkészítő tanárával, Dr. Kárpáti Tündével együtt. 

Az interjút Dudás-Kass Kincső 9.a, és Bitay Eleonóra 5.a osztályos tanulók készítették.

 

Nóri: Miért pont az irodalom OKTV-re jelentkeztél?

Egyrészt azért az irodalmat választottam, mert ez az egyik tantárgy, ami a legközelebb áll hozzám, nagyon szeretek olvasni; másrészt a Tanárnő elég szigorúan vette a felkészülést magyarórákon. Igazából emiatt is sikerült továbbjutnom.

 

 

Kincső: Mennyi idő volt a felkészülés?

Elég sok. Az első fordulóra mind a négy gimnáziumi évnek az irodalom tananyagát át kellett nézni, ami több hónap volt. Ezen kívül a megadott témák közül is kellett egyet választani. Én a Kosztolányi Dezső regényeinek világa című témát választottam. Ez azt jelentette, hogy el kellett olvasnom a megadott három regényt: a Pacsirtát, az Aranysárkányt és az Édes Annát. Ez is sok időt igényelt, mert nagyon figyelmesen kellett olvasnom a műveket. A második fordulóban már nem voltak általános irodalmi kérdések, csak a témámmal kapcsolatos feladatokat kaptam. Erre is nagyon sok idő volt felkészülni, mert rengeteg tanulmányt kellett elolvasni, illetve nyilván mindent kellett tudni Kosztolányi életével, életművével kapcsolatban, úgyhogy gyakorlatilag tavaly nyár óta folyamatosan készültem.

Kincső: Hányadik helyezést értél el?

Országos tizedik helyezett lettem.

Nóri: Tavaly is indultál az irodalom OKTV-n. Akkor 20. helyezést értél el. A tavalyi tapasztalataid hogyan tudtak hozzásegíteni a mostani eredményedhez?    

A tavalyi első fordulóra már nagyon sok mindent megtanultam, ezt most csak át kellett ismételnem. Tavaly elsajátítottam azt a módszert, hogyan kell tudományos szövegeket olvasni, kijegyzetelni, ez a tudás idén is nagy hasznomra volt. Idén már tudtam, hogyan kell nekiállni a tanulmányolvasásnak, tudtam már, hogy mi lényeges és mi nem. Már megvolt a technikám, hogyan dolgozzam fel a tanulmányoknak az anyagait.

Kincső: Most tizenkettedikes vagy, így mennyi időd maradt az érettségire, a ballagásra meg ezekre a dolgokra végzősként?

Valamennyi idő azért maradt. A technikám az volt, hogy hol az OKTV-re koncentráltam, hol az érettségire. Az OKTV fordulók előtt lévő egy hónapban az OKTV-re koncentráltam, ilyenkor kevésbé foglalkoztam az érettségivel, amikor pedig nem kellett OKTV-znem, akkor hoztam be a lemaradásomat az érettségire való készülésben.

Nóri: Hogyan zajlik egy (OKTV) verseny?

Attól függ, hogy melyik fordulóról van szó. Az első forduló itt volt az iskolában, kaptunk egy központi feladatlapot, amit ki kellett tölteni. A második forduló a Fazekas Mihály Gimnáziumban volt. Ide már olyanok jutottak tovább, akik tudatosan arra készültek, hogy bejussanak a döntőbe. Itt is egy feladatlap kitöltésével indult a forduló, utána kaptunk egy esszécímet, és arról kellett írni egy többoldalas fogalmazást. Erre volt négy órám. Az utolsó forduló már a döntő volt. Ez már nem írásban volt, hanem szóban. Sorszámhúzás után egy bizottság előtt kellett felelni a kérdésekre.

Tanárnő: Azt is mondd el, hogy hány tagú bizottság előtt kellett helyt állnod!

Nagyon soktagú bizottság előtt, több mint tízen voltak

Kincső: Emiatt izgultál a verseny közben? Hogyha igen, akkor hogyan oldottad a feszültséget?

Igen, izgultam, hogy nagyon sok ember előtt kell beszélnem. Igazából a Tanárnő segített, Ő javasolt technikákat, hogy miként tudom levezetni a feszültségemet.

Nóri: Mit jelent az eredmény a továbbtanulást illetően?

Pontokban azt jelenti, hogy kapok még 100 pontot, de már ezt megelőzően is megvolt a 100 többletpontom. Szóval hiába van egy OKTV 10. helyezésem, amivel jár jutalomként 100 többletpont, én már nem tudom kamatoztatni. Viszont ezt az OKTV helyezést a későbbiekben be tudom írni az önéletrajzomba, ami előnyös tud lenni.

Kincső: Mit tanácsolsz a jövőben indulóknak?

Csak olyan tárgyból induljanak, amit tényleg nagyon szeretnek. Különben nem lehet végigcsinálni.

Kincső: Még a Tanárnőhöz lenne pár kérdésünk. Hogyan kezdődött a közös munka?

11. osztályban, amikor indul a fakultáció, meg szoktam kérdezni, ki szeretne majd emelt szintű érettségi vizsgát tenni magyarból. Ha azt látom, hogy a fakultációra járók nagy többsége emelt szintű érettségit szeretne tenni, akkor kijelentem, hogy kötelező indulni a magyar OKTV-n. Így történt ez tavaly is. Ahogy Petra is elmondta, az OKTV első fordulója gyakorlatilag a kötelező tananyag számonkérése. Ez kell az emelt szintű érettségi vizsgához is, ezt a tudásmennyiséget ismerni kell. Ebben a fakultációs csoportban, ahova Petra járt 11.-ben, már nagyon korán kiderült, hogy mindenki szeretne emelt szintű vizsgát tenni Épp ezért tettem kötelezővé az OKTV-n indulást és ezzel párhuzamosan a versenyre való felkészülést. (Petra helyesel.) A diákok a verseny keretein belül szembesülhetnek azzal, hogy mennyire ügyesek már, illetve azzal, hogy hol vannak még hiányosságaik. Nyilván volt, aki komolyabban vette a készülést, és volt, aki nem.  Valójában az első forduló után indult az igen intenzív közös munka. Én, mint tanár, tudom, hogy nem könnyű elérni azt a ponthatárt, amivel be lehet kerülni a második fordulóba. Addig én is kivárok. Az első forduló eredménye megmutatja, kiben van annyi, hogy önmagától is sokat áldozzon a készülésre. Kiderült, hogy Petrában nemcsak a szándék volt meg, hanem készült is kitartóan, nagyon szépen teljesített, és innentől kezdve indult az erőteljesen személyre szabott készülés, hogy a második forduló akadályait is sikeresen vegye. Tehát a munka oroszlánrésze igazán ekkor kezdődött.

Kincső: Milyen volt Petrával dolgozni?

Jó volt! Nagyon-nagyon jó volt, mert Petrát nem kellett noszogatni, hanem nagyon-nagyon fegyelmezetten csinálta magától a dolgát. Megbeszéltük, hogy körülbelül hogyan nézne ki az ideális felkészülés, tehát hogy miként lehetne ügyesen, jól felkészülni, és Petra betartotta a megbeszélteket. Mindent betartott. Vele tényleg könnyű volt dolgozni. Nagyon-nagyon szorgalmas volt, ha kértem Tőle, hogy nézzen utána valaminek, megcsinálta. Nem kellett sem noszogatni, sem figyelmeztetni. Soha nem volt az, amivel előszeretettel hozakodnak elő a diákok, hogy jaj, Tanárnő, most ez meg az fontosabb volt, nem értem rá. Petra rendkívüli módon fegyelmezett volt és áldozatos munkát végzett, emiatt könnyű volt Vele együtt dolgozni.

Nagyon-nagyon hatékonyan tudott önállóan dolgozni, rövid utasításokat követően is. Úgyhogy nagyon-nagyon lelkiismeretesen odatette magát.

Zsófi: Van-e esetleg amiről még szívesen mesélnétek?

Tanárnő: Még annyival kiegészíteném, amit Petra a versenyen való indulással kapcsolatban elmondott, hogy ilyen eredményt tényleg csak irdatlan szorgalommal és odaadással lehet elérni. Petrának is voltak olyan mély pontjai, amikor nagyon-nagyon sokat, rengeteget kértem tőle, s ha nem szerette volna a témáját, nem tudott volna a kéréseimnek megfelelni.

Petra: Igen, azért voltak hullámvölgyek annak ellenére, hogy nagyon szerettem a témámat, nagyon szerettem készülni. Bizony előfordult, hogy úgy éreztem, itt a vége, elég volt.

Tanárnő: Például amikor azt mondtam a második forduló után Petrának, hogy a három megadott regényen kívül még kap tőlem egy olvasmánylistát, amit el kell olvasnia, mivel a lélektani regény volt a témája, ám lélektani regényeket kötelező olvasmányként nem nagyon olvastatunk középiskolában. Elkezdtem sorolni a regényeket, de valahogy nem akart véget érni az olvasmánylista. Na, azt az arcot sosem felejtem el, azt azért le kellett volna fényképezni. Én csak soroltam és soroltam a regényeket, Petra jegyzetelte és fel-felpillantott rám egyre gondterheltebben. Nem tiltakozott, de azokban a percekben nem sok szeretetet láttam a tekintetében. A készülésnek ez a szakasza rendkívül megterhelő volt. A harmadik forduló, a döntő ugyanis gyakorlatilag egyben egy védés is, a második fordulóban írt esszének a megvédése. Az esszével kapcsolatban tesznek fel kérdéseket, és meg kell tudnod indokolni, hogy mit miért úgy írtál a fogalmazásodban. Ehhez rendkívül felkészültnek kell lenni a témában. Itt jött be a magyar lélektani regény története, hogy ezt jól megismerje, a második és a harmadik forduló között nagyon komoly nagyregényeket kellett elolvasnia, hogy igazán lássa és értse a műfaj fejlődését, változásait. Irdatlan sokat kellett olvasnia, és időnként át kellett lendíteni a mélypontokon. Rendkívül kimerítő volt az egész versenyfolyamat, de összességében megérte.

Nóri: Voltak-e kételyeid azzal kapcsolatban, hogy Te ezt meg tudod csinálni?

Petra: Voltak, igen! Főleg amikor 11.-ben OKTV-ztem, de idén is voltak kételyeim. 11.-ben az első forduló után nagyon elöl  álltam, nagyon jó pontot értem el az első fordulóban, ám a további fordulókban egyre hátrébb csúsztam. 12.-ben meg pont fordítva volt, az első forduló hiába sikerült jól, hiába értem el több pontot, mint tavaly, összességében hátrébb álltam a helyezésben, mint tavaly, de minden egyes újabb fordulóval sikerült mindig előrébb és előrébb lépnem. Igazából afelől voltak kételyeim, hogy tudok-e előrébb lépni.

Tanárnő: Azt láttuk, hogy az idei mezőny sokkal erősebb, mint a tavalyi volt. Ez még egy külön lelki terhet jelentett Petrának. Az első forduló után tisztában voltunk azzal, hogy egy jóval erősebb mezőnyben kell versenyeznie idén, s ez azért nyugtalansággal töltött el mindkettőnket.

Lelkileg nem volt könnyű. Az első forduló után egy picit el is szontyolodtunk, ugyanis a 28-31. helyen állt holtversenyben. A második forduló után már a 15. helyen volt, tehát sikerült egy nagyot előreugrania. Nagy volt az izgalom, hogy sikerül-e megtartani ezt a helyet, esetleg sikerül-e még előrébb lépni. Tudtuk, hogy a szóbeli nagyon-nagyon nehéz, tavaly is az volt.

Petra: Sok minden eszembe jutott, az is, hogy esetleg pont 11. leszek, és ezzel kicsúszok az előkelő első tízből. Szerintem egy nagy adag szerencse is kellett a szóbelin.

Tanárnő: No meg a Gondviselés! A szóbeli az Eötvös József Collegiumban volt, előtte még találkoztunk a Feneketlen tónál egy utolsó megbeszélésre. Hamarabb érkeztem a találkozóra, gondoltam, hogy amíg várok Petrára, belépek a Szent Imre Templomba néhány percre, s imádkozom Petra sikeréért. Ahogy beléptem, egy hatalmas plakátra lettem figyelmes. Igazából ma sem tudom, milyen jellegű plakát volt, csak azt az egyet konstatáltam belőle, hogy szinte minden sorban ott volt az a szó, hogy „irgalom”. Épp erről beszélgettünk az előző délután a felkészülő alkalmunkon, merthogy a Kosztolányi regények kulcsfogalma az irgalom. Kijőve a templomból, találkozva Petrával csak annyit kértem, hogy „Petra, az irgalomról feltétlenül essen szó a szóbelidben!” Végül pont úgy kapta a kérdéseket is, hogy erre a témára, erre a motívumra tudta helyezni a hangsúlyt, s ez nagyon tetszett a bizottságnak.

Petra: Megkaptam a kérdéseket a dolgozatomat javító tanártól, amiket meg is válaszoltam. A vizsgaelnököt azonban mégse láttam megelégedettnek. Miután befejeztem a mondandómat a kérdésekkel kapcsolatban, ő kezdett el kérdezni. Azt kérdezte, hogy „Ha a Pacsirta című regény végén nem valósulna meg Vajkay katarzisa, akkor mi lenne a regény vége?” Erre azt válaszoltam, hogy akkor véleményem szerint hiányozna a regényből az irgalom. Ahogy kimondtam azt a szót, hogy irgalom, egyből helyeselt és hangsúlyozta, hogy erről senki nem ír a szakirodalomban, mert ez egy olyan keresztény érzelem, amiről nem mernek írni.

Tanárnő: Úgyhogy a Gondviselés is nagyon erőteljesen ott volt Petrával a szóbelin. Hátborzongató volt, amikor a döntő után Petra mesélte, mi történt a szóbelin. Nagyon örülök, hogy bementem a templomba, a Gondviselés szó szerint elém helyezte, hogy még mit sulykoljak az utolsó pillanatban is Petrába. S lám, végül épp erre volt szükség ahhoz, hogy sikerüljön úgy válaszolnia, hogy a vizsgaelnök számára is meggyőző legyen a tudása, a regényről alkotott véleménye.

Szívből Gratulálunk Petrának és Tanárnőnek az eredményhez, további sikereket kívánunk!

 

A fotókat Horváth Zsófi készítette.

Weboldalunk sütiket (cookie) szeretne használni működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek. A sütik automatikusan tiltva maradnak amíg Ön el nem fogadja ezt az üzenetet! Bővebb információkat erről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashat.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close