Új honlapja lesz az Angélának – hála Sárának és Rudinak!

John Gergely interjúja

 

Az alábbi beszélgetésben Muszka Sára és Völgyi Rudolf elkalauzol bennünket a honlapszerkesztés világába. Megtudhatjuk, hogyan és miért vágtak bele, mi motiválta őket, illetve milyen segítséget kaptak. Mindenkinek ismerős az érzés, amikor egy idejétmúlt honlapra téved és nem tud kiigazodni rajta. Ez a két lelkes diák tudásukat és idejüket nem kímélve küzd, hogy az iskola honlapján ne legyen ilyen érzése az embernek. Mindebben segítségükre van a Ferences Ösztöndíj program is.

Miért jelentkeztetek a Ferences Ösztöndíjprogramra? Miért ketten?

Sára: Az egész tavaly év elején kezdődött, amikor Mikesy András tanár úrral beszélgettünk arról, hogy jobban fel kellene lendíteni az iskola média életét. Ekkor indult be a Szent Angéla Facebook oldal, aminek sec-perc alatt több, mint ezer követője lett. Beszéltünk arról, hogy a honlap is elavult, és össze- vissza vannak az információk rajta, jó lenne megújítani. A honlapot már az ösztöndíj előtt elkezdtük, a tervezési folyamatok közel egy évig tartottak. Az ösztöndíjprogramra pedig azért jelentkeztünk, hogy keretet adjunk a honlapnak, több embert érjen el.

Rudi: Én is ezek miatt jelentkeztem. Amióta a Szent Angélába kerültem az volt a célom, hogy új honlapot készítsek az iskolának, mert a mostani már igencsak elavult. Azért együtt vágtunk neki ennek a kalandnak, mert én a fejlesztés részében nagyon jó vagyok, ez a hobbim is. Szabadidőmben sokat foglalkozom ezzel, viszont a tervezés és a kreativitás nem tartozik az erősségeim közé. Ilyen téren Sára viszi a pálmát.

 

MI AZ A FERENCES ÖSZTÖNDÍJPROGRAM?

A program elsődleges célja a bármely tanulmányi területen tehetséges tanulók motiválása és támogatása. Másodlagos célja a tehetséges tanulók bevonása a hátrányokkal küzdő tanulótársaik felzárkóztatásába.

A gondos kiválasztás, tehetségazonosítás után személyre szabott fejlesztést biztosítunk a diákoknak. A nyertes pályázók maguk választják ki mentoraikat saját tanáraik közül. Támogatjuk nyelvtudásuk tökéletesítését és nyári tanulási programjaik megvalósítását is. A kiemelkedő tanulmányi eredmények mellett közösségi munkát, másokért vállalt szolgálatot is elvárunk tőlük.

A program előnyei a tanulók számára:

  • havi rendszerességgel utalt ösztöndíj (5 ezer és 15 ezer Ft közötti sávban) 
  • két tantárgyból heti egy-egy kiscsoportos tehetséggondozó foglalkozás a tanuló által választott tantárgyakból
  • mentortanár által irányított projektmunka
  • tanulmányi versenyre való felkészítés
  • kétnapos kommunikációs tréning
  • a sikeres nyelvvizsga jutalmazása
  • az „egymástól tanulunk” élménye, a közösségi tudásmegosztásban való részvétel
  • a tehetséggondozásban korábban és jelenleg résztvevő fiatalok, valamint neves szakemberek közössége „láthatatlan kollégiuma” 
  • kiemelkedő teljesítmények külön díjazása a tanévet követő nyáron (30-50 ezer forintos kiemelt ösztöndíj)

Ki a mentorotok és miért őt választottátok?

Rudi: Mikesy András tanár urat választottuk. Igazgatóhelyettesként nagyon jól rálát az iskola dolgaira és meg tudja teremteni a szükséges feltételeket. Ha kell, kikér egy óráról vagy a tárhelyet elintézi, ami a honlap működtetéséhez elengedhetetlen. Nem csalódtunk benne, mind a ketten úgy gondoljuk, hogy ő volt a legjobb választás.

Sára: Talán az is közrejátszott, hogy vele beszéltünk a honlapról először. Magától értetődő volt, hogy ő lesz, igazából fel sem merült, hogy más legyen. Meg persze nagyon szeretjük.

Hetente mennyi időt szántok a honlap fejlesztésére?

Rudi: Ez nagyon változó szokott lenni. Általában sulin kívül, de ha lyukas órám van akkor is tudom csinálni, mert a gépem mindig magamnál tartom.

Sára: Amikor megtervezek egy oldalt, az akár napi több órát is jelenthet. Nem telik el úgy hét, hogy ne foglalkoznék a honlappal.

Hogy néz ki egy honlap készítése?

Rudi: Többféleképpen is lehetséges. Mi úgy csináljuk, hogy nem használunk hozzá külön programot, magát a kódot írom és abból épül fel. Ezt a részét otthon csinálom. Bizonyos időközönként viszont muszáj összeülnünk kettesben vagy hármasban. Ha mondjuk elkészül egy új rész, akkor azt megnézzük és teszteljük, vagy csak ötletelünk az adott témával kapcsolatban.

Ha nem lenne az ösztöndíjprogram, akkor is csinálnátok?

Sára: Igen! A munkát már az ösztöndíjprogram előtt elkezdtük. Nagyon fontos azt megemlítenünk, hogy előzetes közvélemény kutatást végeztünk a diákok és tanárok között. Megkérdeztük, hogy ki miért látogatná a honlapot, mi fontos számára. Ez alapján épült fel a honlap struktúrája.

Mennyire és miben lesz más az új honlap?

Sára: Elsősorban kinézetében, dizájn szempontjából, meg használhatóság terén is átláthatóbb lesz.

Rudi: Nagyon fontos, hogy nemcsak egy iskolai honlap készül, hanem lesz az egész mögött egy admin felület, amivel a tartalmakat lehet kezelni. Illetve majd lesz még egy része, ahol a tanárok továbbképzését lehet nyomon követni. Szerintem inkább ennek a hátterét megcsinálni nagyon nagy munka.

Mi okozott nehézséget a közös munka során?

Sára: Nekem az okoz nehézséget, hogy jól beosszam az időmet. A feladat, amit elvállaltunk teljes munkaidős állásnak felel meg. Ezt a suli és az edzések mellett kell megoldanunk.

Rudi: Az idő nekem is nagy nehézség. Ezen felül sokszor futok bele olyanba, hogy változnak a programozási szokások. Persze, ezt is meg lehet tanulni.

A jövőben is szeretnétek foglalkozni a honlapfejlesztéssel?

Igen, mind a ketten.

Mi az ami a legjobban tetszik?

Rudi: Nagyon jó együtt dolgozni Sárával. Megbízható és kreatív személyiség. Nem csak egy remek társat kaptam a közös munka során, hanem sokkal többet annál…

Sára: Szinte nincs olyan elképzelés, amit Rudi ne tudna megvalósítani, a közös munka során egymást motiváljuk.

Kiknek ajánljátok, hogy jelentkezzenek a Ferences Ösztöndíjprogramra?

Rudi: Ez egy remek lehetőség mindenkinek. Rengeteg támogatást nyújtanak. Nem csak az adott témában, amit a tanuló választott, hanem sokféle pluszt is tud adni. Pl.: nyelvet lehet tanulni, amit megtérítenek vagy prezentációs- és kommunikációs tréningen lehet részt venni. Ezek szerintem olyan dolgok, amiket nemcsak ebben a helyzetben tud az egyén felhasználni, hanem a későbbiekben is. Jó, hogy erre van lehetőség.


 

Muszka Sára és Völgyi Rudolf mentorával, Mikesy Andrással Isztl Melánia beszélgetett

 

Sára és Rudi téged választott a mentoruknak az ösztöndíjprogramban. Témájuk a honlapfejlesztés. Miért gondoltad, hogy tudsz nekik segíteni ebben a projektben?

Mindig is fontosnak tartottam az iskolai kommunikációt, amit az elmúlt két tanévben, immár igazgatóhelyettesként, igyekeztem prioritásként kezelni. Ennek köszönhető az aktuális tartalmak gyorsabb megjelenése Facebookon és a honlapon, azonban az utóbbival még nem voltam teljes mértékben elégedett. Szóval volt bennem egyfajta személyes motiváció.

Miért gondoltad azt, hogy ők alkalmasak lesznek erre a nagy feladatra?

Egy ilyen nagy projekt kölcsönös bizalom kérdése, ami, úgy érzem, megvolt közöttünk. Sárát a média szakkörről ismerem, Rudit pedig tanítottam. Rudi meggyőzött arról, hogy képes a jelenleginél jobb honlapot fejleszteni, amit azóta bizonyított is. Sárát pedig nagyon kreatívnak és megbízhatónak ismertem meg, a közös munka során pedig kiderült, hogy egy remek dizájner születik a szemem előtt. Mindamellett izgatottan, és néha kétségek között várom, hogy tényleg valósággá váljon a közös álom.

Mi az, ami számodra a legpozitívabb a programmal kapcsolatban?

Az igényes és profi munka. Ezt Sára és Rudi végzik, én csak kísérem a projektet, hiszen nem vagyok se programozó, se dizájner. Én főleg az iskolai szempontokat képviselem. Úgy látom, hogy a honlap elkészítése messze túlmutat egy iskolai feladaton; reményeink szerint egy piacképes termék fog születni. A termék mellett azonban a folyamat legalább annyira fontos. Öröm volt hallani, amikor Rudi azt mondta, hogy a középiskolai évei alatt a projekt során tanult a legtöbbet. Ennél jobb visszajelzés nem kell.

Mi a legnagyobb kihívás a közös munkában?

A folyamat komplexitása és a rendelkezésre álló idő. Egy akkora munkáról van szó, amivel általában egy céget szoktak megbízni, ahol teljes állású alkalmazottak dolgoznak rajta. Nekünk meg kell találni az arany középutat, az iskolai kötelezettségek és a projekt között. Reményeim szerint augusztus végén élni fog a honlap, de a további bővítések illetve az időközben megjelent ötletek fejlesztése és beépítése még egy tanévnyi munkát igényel. Szeretném, ha együtt maradna ez a csapat, és olyan honlapot alkotna, amire büszkék lehetünk!